Vztah široké veřejnosti k vojenským újezdům

Vojenský újezd představuje specifickou část území státu, vymezenou pro účely obrany a výcviku ozbrojených sil. V České republice existují momentálně čtyři újezdy – Boletice, Březina, Hradiště a Libavá. Každý újezd potom tvoří územně správní jednotku. Jejich existence vychází z doby Rakouska-Uherska, kdy se začaly formovat první plány na využití specifických částí území pro vojenský výcvik, označovaný též jako vojenské tábory.


Po sametové revoluci a odchodu sovětské armády byly postupně zrušeny některé újezdy, jako Dobrá voda, Ralsko a Mladá. V období let 2010–2016 prošly vojenské újezdy významnými změnami, zahrnujícími zejména vyčlenění sídelních útvarů z okrajových částí újezdů. Tato transformace byla motivována potřebou obyvatel obcí v okrajových částech újezdů obnovit svá občanská práva, která byla omezena v důsledku původního vojenského statusu.

Vojenské újezdy ve vztahu s ochranou přírody

Vojenské újezdy v České republice nejsou pouze prostředím pro vojenský výcvik, ale také rozsáhlými územími s bohatou přírodou. Zahrnují lesy, louky, pastviny a vodní plochy, které plní různé ekologické funkce. Lesní porost v újezdech není pouze prostým vojenským prvkem; má zásadní roli v ochraně proti rozptylu ostré munice a omezování šíření hluku z vojenských aktivit do okolí.

Ministerstvem obrany byl založen podnik Vojenské lesy a statky ČR, s. p., který je odpovědný za hospodaření na území vojenských újezdů. Tato hospodářská činnost zahrnuje péči o lesní porosty, pastviny a další ekosystémy na území újezdů.

Vojenské újezdy jsou unikátní i v kontextu ochrany přírody. Díky dlouhodobým omezením vstupu veřejnosti se staly územími s minimálním lidským zásahem do přírodního prostředí. V důsledku toho se vojenské újezdy staly jedinečnými přírodními lokalitami, kde je udržována rovnováha mezi vojenským využitím, hospodářskou činností a principy ochrany přírody.

S výjimkou újezdu Březina jsou na území vojenských újezdů vyhlášeny evropsky významné lokality (EVL) a ptačí oblasti (PO) v rámci soustavy Natura 2000. Ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny a Vojenskými lesy a statky ČR, s. p., jsou prováděna tzv. managementová opatření. Tato opatření zahrnují kosení luk, odstraňování náletových dřevin, podporu přirozené obnovy a zmlazování porostů, potlačování invazních druhů rostlin a živočichů a rozrušování vegetačního pokryvu například pojezdy těžké vojenské techniky. Tím je zajištěna ochrana zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů na území vojenských újezdů

Právní rámec a úlohy újezdního řádu

Legislativní rámec pro vojenské újezdy vznikl zákonem č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany České republiky. Tento zákon definuje vojenský újezd jako zvlášť vyčleněnou územní správní jednotku, součást okresu a kraje, s vlastním újezdním úřadem. Tento úřad plní klíčové úkoly v oblasti koordinace využívání území pro vojenské a hospodářské aktivity, zajištění podmínek pro výcvik ozbrojených sil a stanovení režimových opatření.

S účinností od 1. ledna 2016 došlo k výrazným změnám v důsledku zákona č. 15/2015 Sb. o zrušení vojenského újezdu Brdy. Tím se v České republice vytvořily čtyři vojenské újezdy, pokrývající celkovou rozlohu přibližně 83 127 ha.

  • Vojenský újezd Boletice - rozloha 16 544 ha
  • Vojenský újezd Březina - rozloha 14 962 ha
  • Vojenský újezd Hradiště - rozloha 28 073 ha
  • Vojenský újezd Libavá - rozloha 23 548 ha

Působnost Újezdních úřadů

Podle § 33 zákona č. 222/1999 Sb. má újezdní úřad rozsáhlé pravomoci a úkoly. Patří mezi ně koordinace využívání území, výcvik ozbrojených sil v polních podmínkách, vydávání povolení k vstupu na území újezdu, stanovování režimových opatření a kontrola jejich dodržování. Úřad rovněž pečuje o označení územních hranic, správu komunikací a spolupráci s dalšími orgány státní správy, kraji a obcemi.

Omezení na území vojenského újezdu

Významným aspektem je fakt, že na území vojenského újezdu není možné žádat o trvalý pobyt, a vstup na toto území je bez povolení újezdního úřadu zakázán. To reflektuje potřebu udržet bezpečnost a integritu vojenského prostoru.

Možnost vyzkoušení zdarma

Napište nám pro předběžný přístup, první analýza je na nás 🏡

Chceme zkušební verzi

Napsali o nás

Pozemkov.cz partner logo Pozemkov.cz partner logo Pozemkov.cz partner logo